1 december 2017

Razende Ronald

"50 euro. Weg. Hoe kan dat nou? Vanochtend gepind en nu is het weg." Ik kijk opzij om de man die bij de stem hoort te bekijken. Maar er is geen tijd. Want het is groen, dus we moeten fietsen.

De man fietst schuin achter me en blijft praten: "God, wat zonde toch. Misschien heeft de fietsenmaker niet genoeg wisselgeld gegeven. Maar dat kan hij nu niet zien, zei hij. Daarvoor moet hij de kas opmaken. En dat is pas vrijdag."
De man babbelt door over zijn onheil. Ik ga langzamer fietsen en kijk hem eens aan: zwarte muts, redelijk hippe bril, grijs haar en een vriendelijk gezicht. Zijn accent is Haags, of Rotterdams. Sorry, maar ik kan dat nooit goed uit elkaar houden.

Omdat hij er niet als een halve zool uitziet, besluit ik wat sympathie te tonen. "Dat komt vast goed, met die 50 euro. Die is echt niet zomaar uit uw portemonnee gevallen hoor." De man gaat verder: "En ik heb het al zo druk vandaag. Ik ben al in Noord geweest, en in Oost om mijn computer weg te brengen. Want die deed het zo slecht. Ik werd er gek van. Terwijl de verbinding wel goed is hoor, maar hij deed de meest vreemde dingen. God, wat een drukke dag."

Ik ben ook druk en op weg naar een afspraak, maar blijf toch nog even naast deze wat aparte, maar niet onaardige man fietsen. "En het is zo koud, veel te koud om gitaar te spelen." Ik zeg: "Speelt u dan buiten gitaar?"
Ik heb zijn kern geraakt. Want de man gaat nog sneller en enthousiaster praten: "Ja Razende Ronald ben ik, muzikant, troubadour, singer/songwriter. Ik zing en speel ook gitaar, al jaren. Elke dag op de pont."

Precies op dat moment fietsen we langs de pontjes bij het station. Ronald moet mee en onze wegen scheiden zich. "Tot ziens op de pont misschien!" roep ik hem na.

Even Googelen en ik vind Ronald. Hier op een foto in het Parool.